Monday , March 4 2024
Noutati

Keratorefractometrie

Legatura dintre keratorefractometrie si refractometre

Probabil este usor de inteles faptul ca refractometrele sunt echipamente speciale folosite in keratorefractometrie. Acest articol va aduce la cunostinta detalii importante despre echipamentele speciale folosite in keratorefractometrie.

Cititi pana la final pentru ca informatiile de mai jos va pot fi deosebit de utile. In plus, bagajul de cunostinte si de cultura generala vi se va imbunatati considerabil.

Dispozitivele folosite in keratorefractometrie

Asadar, cand discutam despre dispozitivele keratorefractometrie ne gandim in primul rand la refractometre. Un refractometru este un dispozitiv de laborator sau de teren pentru masurarea unui indice de refractie (refractometrie).

Indicele de refractie este calculat din unghiul de refractie observat folosind legea lui Snell. Pentru amestecuri, indicele de refractie permite apoi determinarea concentratiei folosind reguli de amestecare, cum ar fi relatia Gladstone-Dale si ecuatia Lorentz-Lorenz.

Refractometrie

Refractometrele standard masoara gradul de refractie a luminii (ca parte a indicelui de refractie) a substantelor transparente fie in stare lichida, fie in stare solida.

Aceasta este apoi utilizat pentru a identifica o proba lichida, pentru a analiza puritatea probei si a determina cantitatea sau concentratia de substante dizolvate din esantion.

Pe masura ce lumina trece prin lichidul din aer, aceasta va incetini si va crea o iluzie de „indoire”. Severitatea „indoirii” va depinde de cantitatea de substanta dizolvata in lichid. De exemplu, cantitatea de zahar care se afla intr-un pahar cu apa.

Tipuri de refractometre

Exista patru tipuri principale de refractometre: refractometre portabile traditionale, refractometre portabile digitale, refractometre de laborator sau Abbe (numite dupa inventatorul instrumentului si bazate pe designul original al „unghiului critic” al lui Ernst Abbe) si refractometre cu proces inline.

Exista si refractometrul Rayleigh folosit (de obicei) pentru masurarea indicilor de refractie ai gazelor.

In medicina de laborator, un refractometru este utilizat pentru a masura proteinele plasmatice totale dintr-o proba de sange si greutatea specifica a urinei intr-o proba de urina. Iar in diagnosticarea medicamentelor, un refractometru este utilizat pentru a masura greutatea specifica a urinei umane.

In gemologie, refractometrul cu pietre pretioase este una dintre piesele fundamentale ale echipamentelor utilizate intr-un laborator de gemologie. Pietrele pretioase sunt minerale transparente si prin urmare, pot fi examinate folosind metode optice. Indicele de refractie este o constanta materiala, dependenta de compozitia chimica a unei substante.

KeratorefractometrieRefractometrul este utilizat pentru a ajuta la identificarea materialelor pretioase prin masurarea indicelui lor de refractie, una dintre principalele proprietati utilizate in determinarea tipului unei pietre pretioase.

Datorita dependentei indicelui de refractie de lungimea de unda a luminii utilizate (adica dispersia), masurarea se face in mod normal la lungimea de unda a liniei de sodiu D-line (Na D) de ~589 nm.

Acesta este fie filtrat din lumina zilei, fie generat cu o dioda emitatoare de lumina (LED) monocromatica. Anumite pietre cum ar fi rubinele, safire, turmaline si topaz sunt optic anizotrope.

Alegerea ideala

Ele demonstreaza birefringenta pe baza planului de polarizare al luminii. Cei doi indici diferiti de refractie sunt clasificati folosind un filtru de polarizare. Refractometrele cu pietre pretioase sunt disponibile atat ca instrumente optice clasice. Cat si ca dispozitive electronice de masurare cu afisaj digital.

In intretinerea acvariilor marine, se foloseste un refractometru pentru a masura salinitatea si greutatea specifica a apei. Iar, in industria auto, un refractometru este utilizat pentru a masura concentratia lichidului de racire.

In industria masinilor, un refractometru este utilizat pentru a masura cantitatea de concentrat de lichid de racire care a fost adaugata lichidului de racire pe baza de apa pentru procesul de prelucrare.

Citeste si...

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov – Cum Alegi Cabinetul Ideal Pentru Tine? Este foarte important sa va …

Close