Merita sa ne orientam spre pompe de caldura geotermale?
Mai multi proprietari de case se au optat deja pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale. In aceste conditii, este firesc sa existe curiozitati legate de aceste echipamente.
Multi proprietari se intreaba chiar, daca merita sa se orienteze spre aceste pompe, pentru a-s inlocui sistemele de incalzire. De asemenea, exista cazuri in care proprietarii cladirilor noi, au optat fara sa stea pe ganduri, pentru instalarea acestor echipamente.
Despre acestea, despre ce sunt si ce rol au, dar si despre avantajele si dezavantajele lor vom discuta in continuarea acestui articol. Va recomandam sa cititi pana la final, pentru ca informatiile de mai jos sunt foarte interesante.
Pompe de caldura geotermale: Informatii pe scurt
Multi proprietari au ales aceste pompe de caldura geotermale pentru a-si incalzi si raci locuintele. O astfel de pompa este un sistem de incalzire si racire, care foloseste energia termica pentru a transfera caldura din sol sau din apa subterana in interiorul cladirii.
Pe timpul verii, caldura este extrasa in cladire, si transferata in sol sau in apa subterana, unde temperatura constanta este cuprinsa intre 10 – 16 grade Celsius.
Un astfel de echipament incalzeste si raceste locuinta fara sa fie nevoie sa utilizeze combustibili. Deci, nu polueaza. Mai mult decat atat, poate functiona si cu energie electrica provenita de la panourile fotovoltaice, acesta fiind un mare avantaj. Mai multe avantaje insa, puteti descoperi chiar acum, cu privire la pompele geotermale de caldura.
Avantajele pompelor de caldura geotermale
Aceste pompe de caldura geotermale va pot oferi o serie de avantaje impresionante. Vom vedea care sunt cateva dintre ele, in cele ce urmeaza:
1. Adaptabilitate de neegalat la clima
Unul dintre cele mai mari puncte forte pe care le pretind pompele de caldura geotermale este adaptabilitatea lor superioara la clima.
Avand in vedere ca tevile sunt ingropate sub suprafata pamantului, caldura extrasa nu este afectata de conditiile meteorologice in schimbare. Acest lucru face ca aceste dispozitive sa fie aproape complet impermeabile la schimbarile deasupra solului, spre deosebire de pompele de caldura cu surse de aer.
Prin urmare, sunt la fel de eficiente atat iarna cat si vara. Prin urmare, proprietarii de case care traiesc in climate mai reci sunt cel mai bine echipati cu aceste tipuri de pompe de caldura.
2. Eficienta ridicata
Spre deosebire de solutiile conventionale de incalzire sau chiar de dispozitivele cu sursa de aer, pompele de caldura geotermale se bucura de o eficienta energetica exceptional de ridicata.
In timp ce cele mai bune centrale termice se lauda cu o eficienta maxima de 90%, pompele de caldura cu sursa de sol ofera o rentabilitate a eficientei de oriunde intre 300-500%.
Prin urmare, pentru persoanele care sunt interesate de economisirea banilor, nu exista nimic mai potrivit pentru a le satisface nevoile de incalzire, racire si apa calda decat aceste pompe.
3. Durata lunga de viata si intretinere redusa
Similar cu pompele de caldura cu sursa de aer, dispozitivele geotermale au, de asemenea, o viata lunga. Cu o durata de viata de aproximativ 25 de ani pentru componentele de interior si 50 de ani pentru sistemul de bucla subterana, aceste dispozitive reprezinta o investitie pe termen lung.
In plus, avand in vedere ca cea mai mare parte a sistemului este ingropata in subteran si ramane stationar, necesita putina intretinere. Acest lucru economiseste proprietarilor de proprietati o suma considerabila de cheltuieli pentru intretinerea si curatenia regulata.
Dezavantaje
Cand vine vorba despre pompe de caldura geotermale, exista si unele dezavantaje. Deloc surprinzator, pompele de caldura geotermale sunt printre cele mai scumpe solutii energetice de pe piata.
Datorita configuratiei sale complexe si complicate ale sistemului si componentelor exterioare, proprietarii de proprietati se pot astepta sa plateasca o suma semnificativ mai mare decat pentru alt tip de pompa.
Totusi, investitia va fi amortizata, si vor putea fi obtinute economii semnificative pe termen lung. Deci, cu siguranta este o idee buna aceea de a instala o asemenea pompa.
Avand in vedere procesul extins de instalare cerut de pompele de caldura geotermale, acest proces este mai bine intreprins in etapa de constructie a unei anumite proprietati. Daca se alege modernizarea, instalarea se poate dovedi a fi mai costisitoare, implicand excavare la scara larga.
Concluzie
Desi pot avea unele dezavantaje, aceste pompe de caldura geotermale pot fi o alegere ideala pentru casa dumneavoastra. Va ofera mai multe beneficii, iar unele dintre ele au fost enumerate anterior in articol.