De ce este nevoie de sterilizare la rece instrumentar?
Procedura de sterilizare la rece instrumentar este o tehnica de dezinfectare care utilizeaza substante chimice lichide sau gazoase.
Se pot folosi pentru aceasta procedura ormaldehida, peroxidul de hidrogen sau dioxidul de azot, cu scopul de a distruge sau a inactiva microorganismele patogene care se afla pe instrumentarul medical. Acest proces poate fi realizat la temperaturi cuprinse intre – 60 si – 80 de grade Celsius.
Sterilizarea la rece a instrumentelor medicale vine la pachet cu un numar impresionant de avantaje. Vom trece in revista unele dintre avantajele cele mai importante ale unei astfel de proceduri.
Sterilizare la rece instrumentar: Eficienta maxima
Aceasta procedura este recunoscuta la nivel mondial datorita eficientei pe care o are in uciderea tuturor formelor de microorganisme.
Procedura este realizata la temperaturi extrem de mici, care distrug membrana celulara a bacteriilor, care practic devin inofensive.
Conservarea instrumentelor
Sterilizarea la rece este o procedura deosebit de utila in condiile in care pastreaza integritatea instrumentelor medicale. Este foarte important sa mentionam faptul ca temperatura scazuta nu are efecte negative asupra instrumentelor.
Nu este afectata nici structura si nici functionalitatea acestora. Din acest motiv, durata de viata a instrumentelor sterilizate la rece creste.
Siguranta personalului medical
Ideea de a opta pentru sterilizarea la rece a instrumentelor medicale este grozava si pentru ca este o procedura igura pentru personalul medical.
Aceasta metoda de sterilizare le ofera o mai mare siguranta in comparatie cu sterilizarea la cald de exemplu. In plus, riscul de expinere la vapori toxici si la caldura este inexistent in acest tip de sterilizare.
Compatibilitate cu multe materiale
Se poate opta pentru sterilizare la rece instrumentar si deoarece, aceasta procedura este compatibila cu o gama larga de materiale. Practic, sterilizarea la rece poate fi efectuata pentru instrumente care sunt confectionate din materiale precum plastic, metal, sticla si cauciuc.
Tocmai datorita acestei versatilitati a procedurii, aceasta este ideala pentru a fi aplicata pentru instrumentele medicale.
Timp redus pentru sterilizare
Procesul de sterilizare la rece nu doar ca este deosebit de eficient, ci este si foarte rapid. Instrumentele se pot pregati foarte repede pentru sterilizare, iar procedura in sine nu dureaza mult timp. Un astfel de avantaj este cu atat mai important cu cat, personalul medical poate gestiona mai eficient atat programul de lucru cat si pacientii.
Exista si alte alternative?
Cu siguranta, exista si persoane care se intreaba daca exista alternative pentru procedura de sterilizare la rece instrumentar.
Exista intr-adevar alternative, iar una dintre ele este sterilizarea la cald. Se pot steriliza instrumentele medicale si consumabilele folosind o autoclava. Se pune instrumentul de sterilizat direct in camera autoclavei.
Apoi, se aplica abur saturat sub presiune la 121 °C (250 °F) continutului autoclavei. Temperaturile dincolo de punctul de fierbere al apei sunt utilizate pe tot parcursul procesului de sterilizare medicala.
In functie de dimensiunea camerei autoclavei si a articolelor sterilizate, acest proces poate dura 20 pana la 90 de minute.
Aceasta rocedura ajuta la reducerea incarcaturii patogene sau a numarului de bacterii nesterilizate de pe o suprafata. Evitarea coroziunii instrumentelor costisitoare, foarte precise, cu piese functionale complexe reprezinta un alt avantaj al acestei proceduri. In plus, elimina si mediul ideal pentru reproducerea bacteriilor.
Cu toate acestea, desi si sterilizarea la cald poate fi o optiune de luat in considerare, nu este o procedura la fel de populara precum sterilizarea la rece. Sterilizarea la rece a fost, este si va ramane pentru mult timp o componenta esentiala a serviciilor medicale si stomatologice moderne.