Friday , July 12 2024

Biserica Fortificata

Unde poate fi vizitata o biserica fortificata in Brasov?

Stiai ca sa vizitezi o biserica fortificata poate fi un lucru grozav intr-o zi libera? In primul rand ai posibilitatea de a vizita un lacas de cult foarte vechi. Apoi, poti afla lucruri interesante despre biserica respectiva si locul respectiv.

O multime de persoane aleg sa viziteze in fiecare an astfel de biserici din Romania, in mod special din Transilvania. Exista mai multe astfel de biserici in Transilvania, iar locuitorii judetului Brasov se pot simti norocosi. Au trei astfel de lacase de cult fortificate in judet, deci le este mult mai usor sa le viziteze decat celor care locuiesc in diverse alte zone ale tarii.

Vom enumera cele trei biserici fortificate din Brasov si vei afla pe scurt cateva informatii utile despre fiecare dintre acestea in parte.

Prima biserica fortificata din judetul Brasov

In mod evident, nu putem incepe discutia despre bisericile fortificate fara a aminti biserica Prejmer. Este una dintre cele mai cunoscute biserici evanghelice de pe teritoriul tarii noastre.
Ba chiar mai mult decat atat, este una dintre cele mai cunoscute biserici evanghelice din estul continentului (Europa). Ce motiv mai mare de mandrie pot avea asadar locuitorii comunei Prejmer decat aceasta biserica (alaturi de Cetatea Prejmer).

Biserica FortificataDiscutam in cazul de fata despre o cetate ale carei baze au fost puse acum foarte mult timp, in anul 1218 mai exact. Cavalerii Teutoni au fost cei care au pus bazele construirii acestei biserici.

Foarte important de mentionat este faptul ca aceasta biserica a fost inclusa inca din anul 1999 in Patrimoniul UNESCO. Este de asemenea inclusa si in faimosul Ghid Verde Michelin. Nu exista o alta destinatie turistica sau alt obiectiv turistic in tara care sa aiba trei stele Michelin. Deci, intr-adevar este un motiv de mandrie pentru locuitorii comunei sa aiba o astfel de biserica in localitate.

Acestea fiind spuse, nu trebuie sa surprinda pe nimeni faptul ca aceasta biserica are in fiecare an zeci de mii de vizitatori. Si nu discutam doar despre locuitorii judetului Brasov ci despre turisti din toata Romania si chiar si din strainatate.

Celelalte doua biserici fortificate din judetul Brasov

Celelalte doua biserici fortificate din judetul Brasov sunt si ele cunoscute, dar biserica fortificata anterior mentionata este prima. Este cea mai renumita nu doar din judet ci si din tara.
Insa, si biserica de la Viscri se bucura de o foarte mare popularitate. Si aceasta a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO, tot in anul 1999. Insa, Viscri este o comuna cunoscuta si datorita faptului ca aici detine Printul Charles (regele acum) o casa.

Cat despre biserica, a fost construita in locul unei vechi basilici romane, in secolul al XIII-lea. Fiind foarte bine conservata, si aceasta biserica atrage in fiecare an foarte multi turisti de prin tara dar si straini.

Nu in ultimul rand, exista biserica fortificata de la Harman, tot din judetul Brasov. Aici discutam despre o biserica a carei constructie a avut loc in secolul al XIII-lea. Ce au in comun aceasta biserica si cea de la Prejmer? Ei bine, se afla ambele in acelasi judet, si au legatura cu Cavalerii Teutoni, acestia aflandu-se la bazele ambelor biserici.

Altarul acestei biserici este in stil baroc, insa exista o caracteristica speciala aici. Bancile din centrul bisericii sunt destinate femeilor casatorite. Sunt confectionate din grinzi de brad si nu au spatar, asa impunand portul pe vremuri.

Asadar, acestea sunt bisericile fortificate care pot fi vizitate in judetul Brasov. Ar fi pacat sa nu profiti de ocazie si sa le vizitezi atunci cand timpul iti permite.

Close